SOBRE MI


Em dic Raül Aguilar Cestero, soc llicenciat en Història Moderna i Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona des de l’any 2001 i doctor en Història Comparada, Social, Política i Cultural per la mateixa universitat des de 2010. Formo part del GREF (Grup de Recerca de l’Època Franquista), adscrit al Departament d'Història Moderna i Contemporània de la UAB, i, des de la seva fundació, del CEFID-UAB (Centre d'Estudis d'Època Franquista i Democràtica), on vaig ser el primer becari d’investigació del centre. Al mateix temps, soc membre de l'Associació d'Arxivers i Gestors de Documents de Catalunya, de la Fundació Bosch i Cardellach de Sabadell, del Centre d'Estudis Històrics de Terrassa i formo part de la Junta d'Arxivers sense Fronteres (AsF) on porto la Vocalia de publicacions.

El meu primer treball de recerca es va publicar l’any 2004 dins del llibre col·lectiu, dirigit per Montserrat Carbonell, La Casa de Maternitat i Expòsits. Les Corts, on vaig escriure el capítol titulat De la postguerra a la transició democràtica, 1939-1975 (pp. 119-196) L’any 2007 vaig publicar el treball de tesina del doctorat a la revista CIAM núm. 10 de la Universitat Carlos III sota el títol El despliege de la Universitat Autònoma de Barcelona entre 1968 y 1973: de fundación franquista a motor del cambio democràtico en Catalunya. El mateix any i per encàrrec del Sindicat d’Inspectors de Treball i el Consell de Treball de la Generalitat, vaig publicar el llibre La Inspecció de Treball. 100 anys al servei de les polítiques socials per commemorar el centenari de la institució inspectora. Llibre que vaig poder traduir a l’espanyol, l’any següent, per encàrrec de la Consejería de Economía y Empleo de la Junta de Castilla León. L’any 2008, el meu company i paisà de Sabadell, Jordi Serrano, em va proposar fer un llibre divulgatiu sobre la Universitat Popular republicana per la UPEC (Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya) que es va convertir en Quan les espardenyes trepitjaren la Universitat.

Defensant la tesi doctoral al
Departament d'Història Moderna i
Contemporània de la UAB.
Poc després, l'aleshores arxiver de Matadepera, Vicenç Ruiz, em van convèncer per sumar-me al projecte Memòries d’una feixa i, juntament amb l’ambientòleg Iago Otero, varem iniciar un projecte integral de recuperació de la memòria històrica d'aquesta vila vallesana. Els fruits de les nostres investigacions, en aquests anys, han estat prolífics: Diversos articles a revistes especialitzades d’història (Terme, Estudis d’Història Agrària), un article a una revista internacional (Ecological Economics) i una tesi doctoral, dirigida per la catedràtica Carme Molinero (2010), que l’any 2012 es va convertir en el llibre Memòries d’una feixa.

Altres treballs destacats en els que he participat han estat, per exemple, el Cens de Simbologia franquista de Catalunya del Memorial Democràtic, la base de dades i el diccionari Catalunya durant el franquisme o les exposicions memorialístiques Els símbols de Franco i l’exposició permanent del Museu de la Batalla de l’Ebre de Gandesa, en les quals vaig treballar com a documentalista.

Durant el curs 2012-2013 vaig finalitzar el màster en Arxivística i Gestió de Documents a l’ESAGED-UAB, al temps que treballava a temps parcial a l’Arxiu Municipal de Ripollet en conveni de pràctiques. El meu treball de fi de màster, dirigit per Ramón Alberch, va versar sobre com dissenyar i implementar un projecte de memòria històrica des d’un arxiu municipal seguint l’exemple del projecte Memòries d’una feixa impulsat per l'Arxiu Municipal de Matadepera.

En els últims temps, he centrat la meva recerca en l'estudi de la formació i consolidació del moviment ecologista a Catalunya durant el franquisme i la Transició i, en especial, en el naixement de l'ecologisme militant en els pols urbans de Sabadell, Terrassa i Castellar del Vallès, un tema sobre el qual he publicat dos articles, un al número 6 de la revista Vallesos i un altre al número 28 de Terme. Revista d'Història de Terrassa.

L'any 2014 he treballat en la preparació d'una exposició per al Museu Municipal el Castell de Rubí (MMUC) amb els professors d'història de la UAB, Pere Ysàs i Aram Montfort, que portava per títol: Rubí, de la dictadura a la democràcia. I que es va poder visitar entre novembre de 2014 i febrer de 2015. Paral·lelament, vaig estar treballant en l'inventari del Fons d'Isidre Vallés i Lambert Escaler per encàrrec del CEHT, l'Ajuntament de Terrassa i la Direcció General de Cultura Popular. Un fons composat, bàsicament, per motlles d'escaiola per a la fabricació de capgrossos i gegants, alguns dels quals daten de principis del segle XX. El mateix 2014 vaig rebre una beca del Departament de Cultura de la Generalitat per treballar durant 7 mesos a l'Arxiu Nacional de Catalunya.

Entre juliol de 2015 i juliol de 2016 vaig treballar a l'Arxiu Central de Jutjats de Terrassa, compaginant aquesta feina amb la recerca històrica i el treball a l'organització del tercer sector Arxivers sense Fronteres. Entre juliol de 2016 i març de 1917 vaig treballar a l'Arxiu Nacional de Catalunya amb l'empresa Aravinc S. L. realitzant el tractament del fons de Josep Puig i Cadafalch com a President de la Mancomunitat de Catalunya (1917-1924) i, actualment, treballo com a freelance en l'edició d'un llibre electrònic per la difusió d'aquest importat fons en el marc de la celebració de l'Any Puig i Cadafalch de la Generalitat de Catalunya.
Al mateix temps, els primers mesos de 2017 he estat treballant en el llibre de la UPEC 2017 dedicat a la figura de l'insigne revolucionari català Abdò Terradas que veurà la llum el mes de juliol de 2017 en el marc d'una nova edició de la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya.   
CONTACTE: Si vols consultar-me algun aspecte de les meves investigacions, t'interessa organitzar una conferència o una presentació a la teva organització sobre dels temes que he investigat, necessites algun tipus d'assessorament històric, arxivístic o documental o vols posar-te en contacte amb mi per qualsevol altre tema, pots enviar-me un correu electrònic a la següent direcció:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

En aquest bloc s'accepten tot tipus de comentaris sempre que no faltin al respecte de ningú.