EXPOSICIONS

Exposicions en les que he participat.

EXPOSICIÓ PERMANENT: 
DEL MUSEU DE LA BATALLA DE L'EBRE DE GANDESA. 
Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre (CEBE) - COMEBE
Un dels fets que han marcat més profundament la vida dels espanyols dels S. XX és la Guerra Civil. La Guerra va durar 3 anys, de 1936 a 1939. Va acabar amb la Victòria de l'exèrcit nacional i la caiguda de la Segona República.

Després del replegament republicà al front d'Aragó a l'hivern de 1937-38, les tropes nacionals van arribar a l'Ebre, on va quedar estabilitzat el front durant uns mesos. El 25 de juliol, els republicans van llençar una nova ofensiva, creuant el riu Ebre en direcció a Gandesa (important nus de comunicacions amb l'Aragó i el País Valencià), les serres de Pàndols i Cavalls, la Fatarella, Vilalba dels Arcs, La Pobla de Massaluca, Mequinensa... Aquesta ofensiva va convertir-se en la més llarga i decissiva batalla de la Guerra Civil, ja que un cop acabada aquesta batalla i després de diversos enfrontaments a les Terres de Lleida i Tarragona, les tropes nacionalistes trencaren el front i avançaren cap a Barclona, que va ser ocupada al gener de 1939. La caiguda de Barcelona va significar en dos mesos també la caiguda de la resta de Catalunya i la fi de la guerra...

El que pretèn aconseguir el Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre, és recollir tot aquest material més personal, que és el que millor retrata la part humana de la guerra, per exposar-lo. Actualment, compta amb material molt important trobat a la mateixa zona on van tenir lloc els esdeveniments de la batalla i repartit amb les diferents Sales de l'Exposició.
Després de la incorporació al COMEBE durant l'any 2010, l'edifici es va sotmetre a una profunda rehabilitació  per crear un nou espai museogràfic que subratllés el paper central de Gandesa dins la Batalla de l'Ebre. Aquest és el resultat d'aquella remodelació on vaig tenir el plaer de treballar com a documentalista contractat pel Memorial Democràtic de la Generalitat, entre febrer i abril de 2011


                                                                                                                                                                                                                


EXPOSICIÓ ITINERANT: 
ELS SÍMBOLS DE FRANCO.

Foto: Ramon Masats, 
Franco en discurs.
Salutacions a la romana, àligues amb el coll girat, fletxes i jous, creus... La simbologia franquista va ocupar hegemònicament l’espai públic durant gairebé quaranta anys. Els símbols emprats pel franquisme s'utilitzaven per vehicular la seva ideologia i exaltar el sentiment d'unitat del poble espanyol, així com mitificar conceptes com "Espanya" o "Caudillo".

Amb tot, avui en dia molts d'aquests símbols continuen presents a carrers, places, edificis, etc., de tota la geografia catalana. Davant d'aquesta situació, l'exposició Símbols de Franco té com a objectiu donar a conèixer la seva existència, reflexionar sobre el paper social que van jugar aquests símbols i encetar un debat sobre la seva destinació: el museu, la interpretació in situ, etc.

La mostra també té la voluntat d'oferir a la ciutadania els resultats d'una llarga i intensa recerca sobre els vestigis del franquisme al nostre país: el Cens de Simbologia Franquista de Catalunya, accessible des d'aquest web a través d'un mapa visual que permet realitzar cerques per tipologia, població o comarca.

Es tracta d'un projecte elaborat des de la Direcció General de Memòria Democràtica i el Memorial Democràtic per tal de localitzar, identificar i catalogar els vestigis del franquisme que encara es conserven a l’espai públic català. En concret, i juntament amb el cens de simbologia franquista de Barcelona elaborat per l'Ajuntament, l'estudi identifica prop de 7.700 símbols a tot el país.

Símbols de Franco ens proposa reflexionar sobre el paper dels símbols que el règim franquista va emprar per vehicular la seva ideologia i propiciar una forta identificació del poble espanyol amb els conceptes 'España' i 'Caudillo'. L’exposició neix de la voluntat de presentar al públic el Cens de simbologia franquista de Catalunya, un projecte promogut per la Direcció General de Memòria Democràtica i el Memorial Democràtic amb l’objectiu de localitzar, identificar i catalogar els vestigis simbòlics del franquisme que encara es conserven a l’espai públic de Catalunya.

L'exposició, dividida en sis àmbits temàtics diferents (Feixisme, nacionalcatolicisme i propaganda; Franquisme a l'espai públic; Art i iconografia del franquisme; Arxiu de plaques; Intransició democràtica; i Memòria Democràtica versus simbologia franquista: conèixer abans d'actuar), a més de comptar amb la instal·lació artística de Francesc Abad, dibuixos originals d'El Roto, vídeos de Fernando Sánchez Castillo, audiovisuals i fotografies històriques i actuals, es complementa també amb diversos textos d'especialistes en la matèria (Hilari Raguer, Conxita Mir, Pere Ysàs, etc.).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

En aquest bloc s'accepten tot tipus de comentaris sempre que no faltin al respecte de ningú.