SIMBOLOGIA FRANQUISTA


CENS DE SIMBOLOGIA FRANQUISTA DE CATALUNYA
Entre els anys 2009 i 2010 vaig treballar en l'equip d'investigadors universitaris que va confeccionar el Cens de Simbologia Franquista de Catalunya elaborat pel Memorial Democràtic de la Generalitat sota la direcció de la companya Pilar Mateo.


Presentació:

"Amb l’aprovació de la legislació actual referent a la memòria democràtica, tant a Catalunya com a la resta de l’Estat espanyol calia estudiar, reflexionar i actuar sobre la simbologia franquista que encara resta a l’espai públic. Amb aquest objectiu, el Memorial Democràtic es va proposar d’establir un estat de la qüestió mitjançant l’elaboració d’un cens de simbologia franquista de Catalunya que catalogués els símbols localitzats i identificats arreu del territori.

Amb el suport d’Adigsa (Departament de Medi Ambient i Habitatge) i la participació de diferents universitats catalanes, a cavall del 2008 i el 2009 es va elaborar un plantejament teòric que definia l’estructura del Cens i les bases del treball de camp que s’havia de dur a terme. Posteriorment, un equip interuniversitari de recerca, coordinat per la historiadora Pilar Mateo, va iniciar la recerca i catalogació dels símbols franquistes de 185 municipis seleccionats segons criteris geogràfics, demogràfics i d’interès històric. En finalitzar aquest treball de camp, durant la primavera de l’any 2010, es van comptabilitzar fins a 3.647 símbols emmarcats en 12 tipologies diferents".En la següent web podeu consultar el Cens de Simbologia Franquista de Catalunya.


ALGUNS DELS SÍMBOLS I MONUMENTS QUE VAIG CENSAR FENT L'ESTUDI.Passa el ratolí sobre la imatge per ampliar.

Creu dels caiguts feta al paviment de marbre 
de la capella del cementiri vell 
d’Olesa de Montserrat (4 x 2 mts aprox.)


Monòlit dedicat a l'alcalde franquista de
Sabadell entre 1942 i 1960 J. Mª. Marcet


Restes del monument als caiguts de Terrassa
(gener de 1944), actualment al cementiri municipal.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

En aquest bloc s'accepten tot tipus de comentaris sempre que no faltin al respecte de ningú.