divendres, 23 de maig de 2014

EL PES DE LA NACIÓ ... a l'Europa d'entreguerres. De Steven Forti.


Historiador, locutor de ràdio, showman dadaista, italià resident a Barcelona ... Steven Forti és un rara avis dins de la historiografia de casa nostra, d'aquí la seva capacitat per mirar-se la història europea des d'un altre punt de vista i d'investigar un tema tan original com necessari. Els treballs d'història comparada no abunden en aquest país i molt menys sobre l'Europa meridional d'entreguerres en un terreny tant poc conegut, tot i la seva importància, com és el trànsit de les trajectòries personals des de l'esquerra fins al feixisme. 

Però el llibre de Steven va més enllà del transfugisme polític de tres personatges "excepcionals" - en quant a trajectòries personals i exemples d'una tendència més àmplia - per descobrir-nos la importància d'un concepte que sempre acostuma a estar a la perifèria dels anàlisis històrics del segle XX, però que és essencial per comprendre'l, com és la passió política dels homes i dones que van viure aquest segle. 

En clau de present, el llibre de Steven també és molt interessant per totes les reflexions que fa al voltant del concepte de nació i el que aquest ha significat i significa encara a tota Europa. El pes de la nació, evidentment, continua sent molt gran. Tant que, com Steven demostra, és capaç de trencar-li l'esquena a molta gent d'esquerres i portar-los per camins totalment oposats als dels ideals d'igualtat, llibertat i fraternitat que l'esquerra representa, grosso modo. 

El bon lector també s'adonarà que aquesta qüestió té una lectura en clau catalana que és pot aplicar, amb els seus matisos, al moment actual que travessa el país, en que el pes de la nació està amagant el patiment d'una part important de la societat i amb ell el concepte de classe, sense el qual l'esquerra queda totalment desarmada ideològicament. Aquest és un punt del qual gairebé no es parla a Catalunya, no perquè no sigui important, sinó perquè costa molt fer autocrítica i els catalans sempre tenim tendència a veure els problemes a la casa dels altres i obviar els nostres. Així que benvingudes siguin les reflexions dissonants que ens obliguen a aixecar la vista del nostre propi melic per veure que ha passat i passa al món quan el pes totalitari de la nació s'imposa al de l'anàlisi racional del món i de la societat.  

En definitiva, en aquest llibre trobareu tot el que se li pot demanar a un bon llibre d'història. Una lectura amena i fluida, un anàlisis rigorós i documentat del passat, uns personatges poc coneguts i sorprenents, un enfocament original i noves eines d'anàlisi per ajudar-nos a comprendre i afrontar al que passa en el nostre present.


El peso de la nación. Nicola Bombacci, Paul Marion y Óscar Pérez Solís en la Europa de entreguerras, tiene su fundamento en la tesis doctoral del autor, Steven Forti, que fue galardonada con el premio para tesis doctorales de la Cátedra y el accésit del Premio Miguel Artola de la Asociación de Historia Contemporánea. 

La obra aborda el tránsito de dirigentes políticos desde formaciones de izquierda a organizaciones políticas y sindicales fascistas en Italia, Francia y España en los años comprendidos entre la Primera y la Segunda Guerra Mundial. Gracias a la utilización de fuentes primarias (fondos archivísticos, publicaciones periódicas, panfletos y opúsculos), el autor profundiza exhaustivamente en el tránsito de Nicola Bombacci del socialismo maximalista al fascismo mussoliniano, pasando por el comunismo; en el tránsito de Paul Marion del comunismo al colaboracionismo vichyssois, pasando por el neosocialismo y el Partido Popular Francés, y en el tránsito de Óscar Pérez Solís del socialismo democrático al falangismo, pasando por el comunismo y el catolicismo social. 

La deriva ideológica de los tres personajes permite, en conclusión, perfilar reflexiones comparativas sobre la cuestión del tránsito de la izquierda al fascismo en la Europa de entreguerra, poniendo de relieve elementos comunes a las tres trayectorias biográficas estudiadas.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

En aquest bloc s'accepten tot tipus de comentaris sempre que no faltin al respecte de ningú.