dimecres, 30 de gener de 2013

PRESENTACIÓ DE MEMÒRIES D'UNA FEIXA A BARCELONA.


Han estat necessaris gairebé 6 anys d’investigació, estudi i redacció i lluitar contra la falta de finançament públic en mig d’una crisi econòmica per poder arribar a publicar un llibre com Memòries d’una feixa.

Val a dir, però, que el mèrit no ha estat exclusiu de l’autor, sinó que són moltes les persones que han posat tota la seva il·lusió, temps i esforç en aconseguir que aquest llibre vegi la llum. Començant per l’historiador i arxiver Vicenç Ruiz i l’ambientòleg Iago Otero, que han coordinat el projecte Memòries d’una feixa i han fet d’editors del llibre; la meva directora de tesi, la professora de la UAB Carme Molinero; l'arxiver municipal de Matadepera, Jaume Munuera; l’historiador i arxiver municipal de Sabadell, Joan Comasòlivas; l’historiador i professor de l’UAB, Martí Marín; els ambientòlegs Gemma Estany i Iorgos Kalis; el regidor de cultura, Joan Antoni Ferran; l'editorial ECOS que ha fet un magnífic treball i, molt especialment, totes les persones que participaren en les entrevistes d’història oral o que ens facilitaren materials, com la família Font i Pi. A tots ells el nostre més sincer agraïment.


Volem compartir aquest moment amb tots vosaltres, per això us convidem  a compartir amb nosaltres aquest moment tan especial i a brindar amb una bona copa de vi de l'Olivera que ens oferiran els companys d'ECOS


Plaça del Pla de Sant Llorenç en construcció on es pot observar la destrossa provocada per 
la construcció d’urbanitzacions al massís de Sant Llorenç. 
AMMAT, 2493. Col·lecció Miquel Ballbé i Boada, 1968, Joan Bros.  

Abstract:

Memòries d’una feixa explica la història d’un petit poble pagès de la regió de Barcelona, dedicat eminentment al cultiu de la vinya i als treballs del bosc, que al llarg del segle XX esdevé un municipi residencial de més de 8.000 habitants amb un alt nivell de renda i de benestar. Aquesta transformació, que resumidament podria semblar una història d’èxit i progrés ininterromput, és també la història d’una tragèdia social, cultural, política i ecològica marcada per la desaparició de la pagesia, la guerra civil, la manca de llibertats de la dictadura franquista i la urbanització indiscriminada del paisatge agrícola i forestal.

Aquest llibre és una versió menys acadèmica d’un treball de tesi doctoral que, d’acord amb un seguit d’evidències documentals i testimonis orals i escrits, explica quins elements van ser clau en aquesta transformació del paisatge rural i en la construcció de la nova realitat urbana de Matadepera. La seva funció, per tant, és oferir un punt de partida per apropar-se al coneixement del passat locals i entendre com aquest és relaciona amb l’evolució i la història del conjunt de la societat. Un coneixement que, segons la història social, és imprescindible perquè els ciutadans sapiguem on està l’origen de la nostra societat i debatem democràticament cap a on ens agradaria que caminés en el futur.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

En aquest bloc s'accepten tot tipus de comentaris sempre que no faltin al respecte de ningú.